Διεύθυνση

Αγ. Κωνσταντίνου 5, Πειραιάς

Ώρες λειτουργίας:

10:00πμ – 20:00μμ (Δευτ-Παρ) 

Τηλέφωνο:

6906513536

ΟΞΥΜΕΤΡΑ

Πιστοποιημένα Οξύμετρα

Παλμική οξυμετρία

Τι είναι η παλμική οξυμετρία;

Η παλμική οξυμετρία είναι μία μη επεμβατική μέθοδος που επιτρέπει τη μέτρηση του κορεσμόυ του οξυγόνου στο αίμα ενός ατόμου, που συχνά αναφέρεται ως SpO2 ή ως το πέμπτο στοιχείο ζωτικής σημασίας ( τα 4 πρώτα είναι οι παλμοί, η θερμοκρασία, η πίεση και ο ρυθμός αναπνοής).

Γιατί τη χρησιμοποιούν οι γιατροί;
Οι γιατροί χρησιμοποιούν την παλμική οξυμετρία ως μια μέθοδο γρήγορης αξιολόγησης και παρακολούθησης της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος ενός ασθενή. Επίσης χρησιμοποιείται για να καθορίσει ποιοι ασθενείς πάσχουν από υποξία και χρήζουν περαιτέρω εξετάσεων.

Πως πρέπει να ερμηνεύονται οι μετρήσεις του κορεσμού του οξυγόνου;
Ο κορεσμός του οξυγόνου θεωρείται φυσιολογικός όταν είναι πάνω από 95%. Αν είναι κοντά ή κάτω από το 92%, το αίμα έχει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και η επικοινωνία με τον γιατρό είναι απαραίτητη.

Πότε πρέπει να μετράω τον κορεσμό του οξυγόνου μου;
Χρησιμοποιείτε το παλμικό σας οξύμετρο για να μετρήσετε τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα σας, όταν είστε σε κατάσταση ανάπαυσης και κατά τη διάρκεια ή μετά από κάποια σωματική δραστηριότητα.

Έχετε πρόβλημα στη μέτρηση του κορεσμού του οξυγόνου;
Μια κακή ροή του αίματος μπορεί να εμποδίσει την ανάγνωση ή να προκαλέσει μια λάθος μέτρηση. Αν τα δάκτυλά σας είναι κρύα ζεστάνετε τα έτσι ώστε το αίμα να κυλήσει πάλι στις άκρες των δακτύλων σας και δοκιμάστε ξανά.

Παλμική Οξυμετρία

Είναι μια απλή εξέταση κατά την οποία μετράμε τον κορεσμό του αίματος σε οξυγόνο με ένα παλμικό οξύμετρο που τοποθετείται σε ένα από τα δάκτυλα του χεριού μας. Η παλμική οξυμετρία αναπτύχθηκε το 1972, από τους Takuo Aoyagi και Michio Kishi, βιομηχανικούς, χρησιμοποιώντας το κόκκινο υπέρυθρο φως στο σημείο μέτρησης. Είναι μία ιδιαίτερα απλη, μη επεμβατική μέθοδος μέτρησης. Χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι μικρών διόδων εκπομπής φωτός (LED) που εκπέμπουν δίοδο φωτός μέσω του σώματος του ασθενούς. Πριν από την εφαρμογή της τεχνολογίας της οξυμετρίας, η μέτρηση της οξυγόνωσης του ασθενούς μπορούσε να καθοριστεί μόνο επεμβατικά από τα αέρια αρτηριακού αίματος.
Ένα παλμικό οξύμετρο είναι μια ιατρική συσκευή που ελέγχει έμμεσα τον κορεσμό οξυγόνου του αίματος του ασθενούς (σε αντιδιαστολή με τη μέτρηση κορεσμού οξυγόνου άμεσα, μέσω ενός δείγματος αίματος) και μεταβολές του όγκου του αίματος στο δέρμα, δημιουργώντας ένα γράφημα καμπύλης. Το παλμικό οξύμετρο χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα ο οποίος ρίχνει φως σε δύο μήκη κύματος, κόκκινο και υπέρυθρο, σε μέρος του σώματος που είναι σχετικά «διαφανές» και έχει καλή αρτηριακή παλμική ροή του αίματος (π.χ. δάχτυλο, λοβό του αυτιού). Το ποσοστό του κορεσμού οξυγόνου υπολογίζεται και αναφέρεται ως το ποσοστό % SpO2. Οι περισσότερες οθόνες εμφανίζουν επίσης τον καρδιακό ρυθμό.
Λόγω της απλότητας και της ταχύτητας τους, τα οξύμετρα είναι κρίσιμης σημασίας στην ιατρική έκτακτης ανάγκης και είναι επίσης πολύ χρήσιμα για τους ασθενείς με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα, ειδικά ΧΑΠ, ή για τη διάγνωση ορισμένων διαταραχών του ύπνου, όπως άπνοιας και υπόπνοιας. Η λειτουργία τους με φορητή μπαταρία είναι χρήσιμη για πιλότους που εργάζονται σε αεροσκάφη υπό πίεση πάνω από 10.000 πόδια, όπου συμπληρωματικό οξυγόνο απαιτείται. Τα φορητά οξύμετρα είναι επίσης χρήσιμα για τους ορειβάτες και τους αθλητές των οποίων τα επίπεδα οξυγόνου μπορεί να μειωθούν σε μεγάλο υψόμετρο ή με την άσκηση.
Η παλμική οξυμετρία μετρά μόνο την οξυγόνωση και όχι τον αερισμό και δεν είναι μια πλήρης μέτρηση της ανταλλαγής των αερίων. Δεν αποτελεί υποκατάστατο των αερίων αίματος που ελέγχονται στο εργαστήριο, διότι δεν παρέχει καμία ένδειξη για άλλες πολύ χρήσιμες παραμέτρους της αναπνευστικής λειτουργίας (διοξείδιο, pH κλπ.).

Ένδειξη άνω του 95% θεωρείται γενικά ότι είναι φυσιολογικό. 92% ή λιγότερο υποδηλώνει υποξαιμία